Posted by: AINI | October 25, 2009

Tugasan Kelas: KEPENTINGAN MEMBUAT KAJIAN BAGI SETIAP GURU

Guru adalah ikon kepada para pelajar sebagaimana  setiap tutur kata mereka didengar, dianalisa, disimpan dan diamalkan sewaktu usia persekolahan. Pendidik adalah nama lainnya bagi guru yang bertanggungjawab mendidik dengan menggunakan kebijaksanaan, mempersembahkan kemahiran serta menzahirkan pengetahuan yang ada dikalangan penuntut. Justeru, adalah amat penting bagi setiap setiap diri pendidik mempraktikkan amalan membuat kajian serta analisa agar setiap ilmu yang diluahkan tepat dan menjadi sumber.

Antara 12 sebab yang mengkehendaki setiap insan pendidik membuat  kajian adalah seperti berikut :-

 1. Guru menjadi sumber rujukan utama di sekolah malahan di luar sekolah. Jelas menunjukkan bahawa setiap insan pendidik haruslah mengetahui selok belok setiap subjek yang di ajar agar mereka memperolehi sumber rujukan yang tepat dan bermaklumat.
 2. Guru dapat mengenalpasti kekuatan dan kelemahan sesuatu kaedah atau teknik pengajaran yang digunakan semasa proses pengajaran dan pembelajaran (P&P) berlangsung.
 3. Guru dapat memperbaiki kaedah atau teknik pengajaran yang digunakan supaya lebih mengikut keperluan dan kehendak semasa para pelajar.
 4. Guru akan menjadi lebih kreatif dan kritis dalam melaksanakan sesuatu kaedah pengajaran.
 5. Guru adalah gambaran bagi dunia luar dikalangan para pelajar, perlu diingati setiap butir perkataan yang keluar dari mulut guru menjadi ikutan para pelajar. Jelas sekali, kebijaksanaan berkata-kata menjadi perkara asas, kemahiran tersebut boleh dipelajari dari buku-buku pemidato agong di dunia, kajilah…
 6. Guru adalah pembentuk akhlak diri pelajar berpandukan ajaran Al-Quran dan As-Sunnah, pengamatan serta pengamalan diri adalah amat penting sebelum membentuk diri para pelajar. Media massa menyediakan pelbagai sumber bagi tujuan tersebut, hanya memerlukan inisiatif setiap guru untuk menyelidik.
 7. Guru ibarat pemimpin di sekolah malah di luar sekolah, slogan Kepimpinan Melalui Teladan perlu dikaji sedalamnya untuk menjadi seorang pemimpin yang berkaliber.
 8. Guru pembentuk jati diri pelajar supaya bangga menjadi Rakyat Malaysia, penerapan melalui penceritaan sejarah serta mengagumi perjuangan tokoh adalah amat berkesan. Demikian itu, guru-guru perlu mengimbau kembali sejarah serta menghayati perjuangan tokoh-tokoh terdahulu supaya penyampaian tampak tulen..
 9. Guru di zaman serba moden ini perlulah sentiasa peka terhadap kemajuan teknologi tanpa semapadan ini. Mereka seharunya mendahului pelajar agar tidak mudah di tindas dan ketinggalan.
 10. Guru perlu mengkaji peluang-peluang kerjaya di masa hadapan agar dapat memberi inspirasi yang berkesan kepada para pelajar.
 11. Guru bukan sahaja memperoleh dapatan dari hasil kajian tetapi juga dapat membina kemahiran melakukan sesuatu penyelidikan.
 12. Guru boleh membuat penambahbaikan selepas sesuatu kajian itu dijalankan.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: